در حالی که اغلب مقامهای سیاسی کشورهای غربی، از اهدای جایزه نوبل صلح امسال به اتحادیه اروپا ابراز خرسندی کردهاند، اما این انتخاب مورد انتقاد بسیاری از جمله دو نامزد این جایزه و همچنین بخشی از شهروندان اروپایی قرار گرفته است.
نامزدهای مطرح جایزه صلح نوبل در روسیه که از مدافعان سرشناس حقوق بشر در این کشور به شمار میآیند از انتخاب اتحادیه اروپا به عنوان برنده این جایزه راضی نیستند.
لیودمیلا آلکسیوا و اسوتلانا گانوشکینا تصمیم کمیته نروژی صلح نوبل را «اعطای جایزه به ناکجاآباد» میخوانند.
خانم گانوشکینا گفت: «به عقیده من، این واقعا انتخاب عجیبی بوده است چراکه اتحادیه اروپا یک ساختار دولتی بزرگ، یک ساختار بوروکراتیک است و مشخص نیست که چگونه به عنوان یک شخص درنظر آمده است ولی باز میخواهم بگویم که امیدوارم این امر محرکی برای اتحادیه اروپا شود.»
همچنین بخشی از شهروندان اروپایی، به اهدای جایزه نوبل صلح به اتحادیه اروپا اعتراض کردهاند.رولف دیلنبرگر، یک شهروند اروپا میگوید: من نمیدانم چرا آنها این جایزه را دریافت کردند. آنان هیچ کاری برای دریافت چنین جایزهای انجام ندادهاند. آنها تلاشی در راستای صلح نیز نکردهاند. مطمئن هستم که دیگران شایستگی بیشتری برای دریافت آن داشتند.
لوران، یک شهروند پاریسی، هم میگوید: یک جایزه صلح، چیزی نمادین است و این نماد بیشتر برای اعطای به شخصی حقیقی مناسب است تا اهدایش به یک نهاد. با این همه این امکان هم وجود دارد و به هرحال به عنوان اقدامی به سوی صلح اهمیت دارد.
میکل اهل کاتولنیا در مادرید، پایتخت اسپانیا میگوید: اتحادیه اروپا لایق این جایزه نیست. هیچ کاری برای نمونه درباره سوریه انجام نداده است.
خوآن هم که یک بادکنک فروش است بر این باور است که اعطای جایزه صلح نوبل به این اتحادیه برای شهروندانی همچون او آب و نان نمیشود.
در یونان که بیش از هر کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا، بحران مالی دولت و شرایط سخت اقتصادی خودنمایی میکند، بیتفاوتی مردم و واکنشهای منفی به این خبر ملموستر است.
استلیوس واسیلاکوپولس، از ساکنان آتن که ۵۵ ساله است و به جواهرفروشی اشتغال دارد، میگوید: با این نابرابری که در بین کشورهای اتحادیه اروپا است و اینکه کشورهای شمالی با کشورهای جنوبی مشکل دارند، اتحاد دیگر یعنی چه؟.
استامو والیس، آموزگار زبان انگلیسی در این شهر با اشاره اینکه هیچ باوری به کمک به ثبات توسط اعطای این جایزه ندارد میافزاید: اگر این جایزه چنین کارکردی داشت ما به چنین بحرانی که اکنون گرفتارش هستیم، دچار نبودیم.
آکادمی سوئدی نوبل، دیروز جایزه نوبل صلح امسال را به دلیل «بیش از شش دهه کمک به پیشرفت صلح و آشتی، دموکراسی و حقوق بشر در اروپا» به اتحادیه اروپا تقدیم کرد.
این در حالی است که جایزه نوبل صلح سال گذشته به طور مشترک به سه زن به نامهای «الن جونسون سرلیف» و «لیما گبویی» از لیبریا و «توکل کرمان» از یمن اهدا شد.