شاهزاده رضا پهلوی شخصیت مخالف رژیم جمهوری اسلامی، در بیانیه ای با تحلیل شرایطی که در آن رژیم کنونی به سوء استفاده از انتخابات به عنوان یک ابزار مؤثر انحصار قدرت و سرکوب میپردازد، بر تناقضهای انکارناپذیر قانون اساسی حکومت اسلامیتأکید کرده و اعلام نمود که این قانون «مجموعه ای از تضادها و ابهامات» است و به مثابه «مرام نامه جماعتی» عمل میکند که «تنها پیروان یک فرقه مذهبی را به رسمیت» میشناسد و ابزاری است «برای تمرکز تمامیقدرت در دست یک نفر به نام «ولی فقیه»».
رضا پهلوی در این بیانیه به فساد گسترده سیاسی و اقتصادی رژیم اشاره کرده و یادآور میشود که این فساد فراگیر همراه با «نقض مستمر حقوق اساسی شهروندان» توسط حکومت، جامعه را نیز به انحطاط فرهنگی و اجتماعی کشانده است. وی با اشاره به رویدادهای پس از «انتخابات» ریاست جمهوری خرداد ۸۸ تأکید میکند «تصور اینکه میتوان در چارچوب قانون اساسی این نظام شرایط برگزاری انتخابات آزاد، سالم و عادلانه را فراهم نمود، خیالی باطل است. در واقع بخش اعظم روند انتخاباتی در چارچوب این حکومت در تضاد با معیارهای اعلامیه جهانی حقوق بشر و عرف بین الملل، مهندسی شده است».
رضا پهلوی در این بیانیه، با تأکید بر حساسیت شرایط کنونی کشور و منطقه، میافزاید: «اینک، در این بزنگاه تاریخی، نظر به شرایط اسفناک کشورمان و در شرایطی که خیل کنشگران سیاسی و مدافعان حقوق بشر ازجمله اعضای کمیته «دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه» در حصر، زندان و یا تبعید بسر میبرند و حاکمان جمهوری اسلامیامکان نظارت بر روند انتخاباتی را از آنها سلب نموده است، تنها راه برون رفت از این بحران و برقراری حاکمیت ملت ایران را برگزاری انتخاباتی آزاد، سالم و عادلانه میدانم. گزینشی ملی برای تشکیل نهاد تدوین قانون اساسی نوین توسط نمایندگان مردم، سندی که این بار باید بر پایه اصول خدشه ناپذیر حقوق بشر و گیتی گرایی (سکولاریسم) تدوین و به مرحله اجرا در آید.»
شاهزاده رضا پهلوی «جامعه سیاسی و آزادی خواه ایران در درون و برون از مرزهای کشور» و «کنشگران حاضر در صحنه سیاسی کنونی از گروههای مختلف سوسیالیست، لیبرالیست، مذهبیون، پشتیبانان سامانه پادشاهی و جمهوری» را فرا میخواند با بیان شعار مشترک «انتخابات آزاد» برای رسیدن به یک «هدف مشترک» که «برقراری یک نظام پارلمانی سکولار» است، به «همدلی و همکاری» بپردازند.
رضا پهلوی در این بیانیه، «فراهم نمودن ابزارهای لازم برای برپایی ی انتخابات آزاد و سالم، حضور چهرههای مختلف سیاسی در چارچوب تشلهای گوناگون و نهادینه کردن فرهنگ حزبی و پلورالیسم (تکثرگرایی)» را از یک ضرورت انکارناپذیر ارزیابی میکند. رضا پهلوی یادآور میشود: «از مهمترین شرایط ایجاد مشارکت آحاد ملت ایران در انتخابات و تصمیم گیری برای سرنوشت خود این است که بستر اندیشههای گوناگون سیاسی در چارچوب فعالیت آزاد احزاب مختلف ایجاد شود. در این چارچوب، فضای سیاسی پیش نیاز برای پیدایش احزاب چپ و راست که هر یک با شخصیت حقوقی و شناسنامه و مرام سیاسی خود بتواند در محیطی آزاد و شفاف بدون حذف هیچ جریان دیگری به فعالیت بپردازد از الزامات گذار از شرایط کنونی است.»
رضا پهلوی در این بیانیه یک بار دیگر بر در پیش گرفتن «مسیر آشتی ملی» و مبارزه از راه نافرمانیهای مدنی و به دور از خشونت تأکید میکند و همراهی «مستحکم» خود را با همه کسانی که در این راه مبارزه میکنند، اعلام میدارد.