سه‌شنبه، مرداد ۰۸، ۱۳۹۲

شاهزاده رضا پهلوی در اعتراض به قطع چنارهای هفتادساله خیابان ۱۸ کیلومتری تهران:

خیابان پهلوی در دست احداث

در برابر بی مسئولیتی سیستم‌های اجرایی حکومت با قطع هر درخت دو درخت در محیط اطراف خود بکاریم و فضای سرزمین مان را پاک و سبز نگاه داریم.

رضا پهلوی شخصیت سیاسی مخالف رژیم دینی ایران، در صفحه فیس بوک خود با اشاره به قطع درختان کهن خیابان پهلوی (مصدق بعدی و ولیعصر کنونی) که در دوران رضاشاه احداث و درختکاری شد، از شهروندان ایرانی خواست تا خواستار «مسئولیت پذیری» از سیستم‌های اجرایی کشور شوند.
شاهزاده رضا پهلوی با یادآوری اصول بیانیه ریو پیرامون حفظ محیط زیست تأکید کرد: «سلامت غذا، سلامت هوا، سلامت آب و سلامت فکر که با محیط زیست سالم و پاک ارتباط تنگاتنگی دارد» چهار عنصر بنیادین و ضروری زندگی هستند.
وی با توضیح درباره چگونگی احداث خیابان ۱۸ کیلومتری پهلوی که «همچنان از زیباترین خیابان‌های شهری جهان به شمار می‌آید» یادآوری کرد که «این خیابان در فهرست میراث ملی با مجموعه خانه‌های تاریخی و چنارهای کهنسالش به ثبت رسیده و پرونده ثبت جهانی آن در یونسکو در جریان می‌باشد».
رضا پهلوی تأکید می‌کند که « تهران به یکی ازآلوده ترین شهرهای بزرگ دنیا تبدیل شده است و قطع چنارهای کهنسال این شهر، سلامت شهروندان را با خطر بیشتری مواجه می‌سازد.» آن هم در حالی که «خبرهای ناخوشایند از جمله خشک شدن دریاچه رضاییه (اورمیه) ثبت شده در فهرست ذخیره گاه بیوسفر جهانی، مرگ پرندگان در قندیل‌های نمکی و از بین رفتن میگوهای این دریاچه، تولید آب آشامیدنی آلوده، آلودگی کشنده هوا، آلایندگی صنایع، مواد سمی‌موجود در آب و هوا و شیوع بیماری‌های عصبی و بروز تغییرات ژنتیکی، بیابان زایی، قطع چنارهای کهنسال و بی تفاوتی کامل نسبت به سلامت زیست محیط شهروندان ایرانی جای بسی تاسف است.»
شاهزاده رضا پهلوی در پایان از همه ایرانیان و سازمان‌های مستقل و غیر دولتی فعال در عرصه محیط زیست می‌خواهد در دفاع از حفظ محیط زیست ایران با یکدیگر همکاری نمایند و «در مقابل مرگ هر درخت، در محیط اطراف خود دو درخت بکاریم و فضای سرزمین مان را همواره پاک و سبز نگاه داریم.»
متن کامل این بیانیه را در زیر می‌خوانید:
هر شهروندی می‌بایست برای دستیابی به حقوق فراگیر انسانی خود همانا حق سلامت و بهداشت برای سالم زندگی کردن، از سیستم‌های اجرایی خواستار مسئولیت پذیری باشد. حق سالم زندگی کردن برای هر شهروندی نیازمند دستیابی دایمی‌به چهار عنصر بنیادین سلامت غذا، سلامت هوا، سلامت آب و سلامت فکر است که با محیط زیست سالم و پاک ارتباط تنگاتنگی دارد. ضمانت سلامت زندگی بشر در مجموعه حفاظت و نگهداری از محیط زیست برای نسل کنونی و انتقال آن به نسل آینده نیازمند مدیریت کارآمد منابع و امکانات طبیعی و انسانی مسئولین وهمکاری‌های جمعی و گسترده شهروندی می‌باشد.
تهران قدیم شامل جاده خاکی از دهات تجریش تا پیچ شمیران بود. در سال‌های آغازین پادشاهی رضا شاه با احداث جاده پهلوی از تجریش تا میدان راه آهن و با توسعه شهری بعد از ۱۳۲۰ تهران بزرگ مدرن متولد شد. جاده ۱۸ کیلومتری پهلوی تهران بلندترین خیابان خاورمیانه است که با هزاران چنار در دو ردیف خود همچنان از زیباترین خیابان‌های شهری جهان به شمار می‌آید. خیابان پهلوی در فهرست میراث ملی با مجموعه خانه‌های تاریخی وچنارهای کهنسالش به ثبت رسیده است و پرونده ثبت جهانی آن در یونسکو در جریان می‌باشد.
«اگر استانبول شهر سروهاست، تهران را باید شهر چنارها خواند». (عبدالله مستوفی)
 در چنین شرایط استثنایی، شهرداری تهران بدون استعلام از سازمان میراث فرهنگی اقدام به قطع شبانه چنارهای هفتاد ساله تهران نموده و مسئولین میراث فرهنگی از این فاجعه زیست محیطی و قطع درختان کهنسال خیابان پهلوی ابراز بی اطلاعی می‌نمایند. 
خبرهای ناخوشایند از جمله خشک شدن دریاچه رضاییه (اورمیه) ثبت شده در فهرست ذخیره گاه بیوسفر جهانی، مرگ پرندگان در قندیل‌های نمکی و از بین رفتن میگوهای این دریاچه، تولید آب آشامیدنی آلوده، آلودگی کشنده هوا، آلایندگی صنایع، مواد سمی‌موجود در آب و هوا و شیوع بیماری‌های عصبی و بروز تغییرات ژنتیکی، بیابان زایی، قطع چنارهای کهنسال و بی تفاوتی کامل نسبت به سلامت زیست محیط شهروندان ایرانی جای بسی تاسف است.
تهران به یکی ازآلوده ترین شهرهای بزرگ دنیا تبدیل شده است و قطع چنارهای کهنسال این شهر، سلامت شهروندان را با خطر بیشتری مواجه می‌سازد.
در مقابل بی درایتی یک حکومت که نه تنها قادر به حفظ با ارزش ترین ذخیره‌ها و منابع طبیعی و انسانی کشورمان نیست، بلکه در تخریب و وخامت محیط زیست ایرانمان از هیچ کوششی دریغ نمی‌نماید، بر همه کنشگران زیست محیطی و ما شهروندان ایرانی در سراسر جهان است تا برای حفظ منابع طبیعی، میراث فرهنگی، بناهای تاریخی و محیط زیست سرزمین مان برای نسل کنونی و فرزندان آینده ایران زمین با حمایت و فعالیت در انجمن‌های غیردولتی پشتیبانان محیط زیست مشارکت نماییم.
 در مقابل مرگ هردرخت، در محیط اطراف خود دو درخت بکاریم و فضای سرزمینمان را همواره پاک و سبز نگهداریم.
 پاینده ایران
رضا پهلوی
 از بیانیه ریو پیرامون محیط زیست و توسعه- ۱۶ ژوئن ۱۹۹۲
اصل ۱: انسان، در کانون اهداف توسعه پایدار قرار دارد. انسان‌ها مستحق برخورداری از یک زندگی سالم و خلاق در هماهنگی با طبیعت هستند.
اصل ۳: حق توسعه باید به نحوی اعمال شود که متساویا نیازهای نسل کنونی و نسل‌های آینده را در زمینه توسعه و حفظ محیط زیست برآورده سازد.
عکس  قدیمی‌بالا خیابان پهلوی را در آغاز احداث نشان می‌دهد.
 چنارهای هفتاد ساله خیابان پهلوی