برخی منابع خبری به نقل از رسانههای آمریکایی اعلام کردند که حمله هوایی به سوریه پنجشنبه آینده آغاز میشود. هنوز جزئیات بیشتری درباره این گزارش منتشر نشده است.
حمله شیمیایی روز چهارشنبه گذشته در دمشق، بیش از ۳۰۰ کشته و همچنین بیش از سه هزار زخمی برجای گذاشت و در پی آن ایالات متحده به همراه بریتانیا، فرانسه و ترکیه از احتمال مداخله نظامی در سوریه سخن میگویند.
در همین حال منابع خبری آمریکا از احتمال آغاز حمله هوایی به سوریه از روز پنجشنبه خبر دادند.
هنوز جزئیات بیشتری درباره این گزارش منتشر نشده است.
روزنامه واشینگتن پست نیز در این خصوص نوشته است که باراک اوباما در حال بررسی حملات محدود به سوریه است که احتمالا بیش از دو روز طول نخواهد کشید.
روزنامه نیویورک تایمز هم نوشت که انتظار میرود اوباما دستور دهد از ناوهای این کشور در دریای مدیترانه با موشکهای کروز به سوریه حمله شود.
در رویدادی دیگر چاک هیگل، وزیر دفاع آمریکا گفته است که نیروهای نظامی ایالات متحده آمادهاند که در صورت دستور باراک اوباما، رییسجمهور به اقدام نظامی لازم دست بزنند.
آقای هیگل گفته: «ما آمادهایم. ما نیروهایمان را مستقر کردهایم تا هر گزینهای را که مورد نظر رییسجمهور است به انجام برسانیم.»
کاخ سفید هم گفته است که تردید چندانی در این باره ندارد که حمله شیمیایی احتمالی چهارشنبه گذشته در حومه دمشق توسط حکومت سوریه انجام شده است.
اتحادیه عرب نیز پس از جلسهای که در قاهره داشته دولت سوریه را مسئول حمله شیمیایی دانسته است.
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا هم گفته است که به منظور بررسی واکنش نسبت به کاربرد اسلحه شیمیایی در سوریه، خواستار فراخوانی پارلمان شده است.
آقای کامرون گفته است که رییس مجلس با فراخواندن نمایندگان از تعطیلات تابستانی و تشکیل جلسه پارلمان در روز پنجشنبه این هفته موافقت کرده است.
نخست وزیر بریتانیا در پیامی که در سایت اجتماعی توییتر منتشر کرده گفته است که مجلس در جلسه روز پنجشنبه، پیشنهاد صریح دولت در مورد واکنش نسبت به حمله شیمیایی در سوریه را به بحث و رای گیری خواهد گذاشت.
آقای کامرون تایید کرده است که نیروهای مسلح بریتانیا طرحهایی را در مورد عملیات نظامی در سوریه تهیه کردهاند اما هنوز در مورد چنین عملیاتی تصمیمگیری نشده است.
فرانسوا اولاند هم در سخنانی که در شماری از شبکههای خبری به طور زنده پخش میشد تصریح کرد: « امروز این جنگ داخلی صلح جهانی را تهدید میکند. همه چیز ما را به این میرساند که باور کنیم این رژیم این عمل ننگین را مرتکب شده است.»
اولاند که در میان سفیران این کشور سخن میگفت تصریح کرد که به نظر قطعی است نیروهای بشار اسد حمله شیمیایی را انجام دادهاند. وی تاکید کرد که بر عهده جامعه جهانی است که به این حمله شیمیایی پاسخ دهد.
فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه اعلام کرد این کشور آماده مجازات کسانی است که به بیگناهان در سوریه حمله شیمیایی کردند.
روزنامه گاردین گزارش داد هواپیماهای نظامی بریتانیا در پایگاه هواپیمایی این کشور در قبرس فرود آمدهاند. گاردین مینویسد دو خلبان هواپیماهای مسافربری به این روزنامه گفتهاند که هواپیماهای ترابری سی-۱۳۰ را از کابین هواپیما در پایگاه آکروتیری قبرس دیدهاند. همین خلبانها گفتهاند که جتهای جنگنده نیز در صفحه رادار آن قابل شناسایی بوده است. این خلبانها معتقدند که این هواپیماها از اروپا به قبرس میآیند. گاردین میافزاید ساکنانی که نزدیک این پایگاه زندگی میکنند گفتهاند که فعالیت این پایگاه در ۴۸ ساعت گذشته بسیار بیشتر از معمول بوده است.
در رویدادی دیگر محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در گفتگوی تلفنی با همتای آلمانی خود گیدو وستروله با محکوم کردن احتمال انجام عملیات نظامی خارجی علیه کشور سوریه، خواستار عدم شتابزدگی و تعجیل در تصمیمگیریها شده و نسبت به عواقب هرگونه اقدام نظامی و وخیم تر شدن اوضاع هشدار داد. به گزارش خبرگزاری مهر، ظریف ضمن محکوم کردن کاربرد سلاح شیمیایی در سوریه، خواستار تکمیل شدن روند بازرسیهای سازمان ملل متحد در این باره شد.
بهای نفت در سایه گمانهزنیها درباره حمله قریبالوقوع به سوریه به بالاترین میزان در طول شش ماه گذشته رسید. بهای نفت خام برنت دریای شمال و نفت خام آمریکا سه دلار در هر بشکه افزایش یافت.
در همین حال بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل هشدار داد هرگونه اقدام علیه این کشور را به شدت تلافی خواهد کرد.
نتانیاهو گفت ما بخشی از جنگ داخلی سوریه نیستیم اما اگر بخواهند به ما ضربه بزنند به شدت تلافی خواهیم کرد.
با بالا گرفتن گمانهزنیها در مورد مداخله نظامی غرب در جنگ داخلی سوریه، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی برای دومین بار در دو روز گذشته در مورد حمله نظامی به سوريه هشدار داد. عباس عراقچی روز گذشته تاکيد کرد «دلايل و اسنادی» وجود دارد که آن چه در سوريه اتفاق افتاده، معلول فعالیت «گروههای تروريستی» بوده است. آقای عراقچی گفت که اين اسناد «توسط دولت روسيه» در جلسه شورای امنيت سازمان ملل متحد به نمايش درآمده است.
گفتنی است در حمله شيميايی روز چهارشنبه، ۳۰ مرداد، به مناطق اطراف دمشق، صدها نفر کشته و هزاران نفر مسموم شدند. دولت سوريه و مخالفانش هر يک ديگری را به استفاده از سلاحهای شيميايی متهم میکنند. دولتهای غربی دولت سوريه را مسئول اين حادثه معرفی کردهاند و هشدار دادهاند احتمال واکنش نظامی برای «مجازات» رژيم بشار اسد وجود دارد. در مقابل، دولتهای ايران و روسيه که متحدان اصلی رژيم آقای اسد هستند، معتقدند که اين حمله توسط نيروهای مخالف دولت سوريه که آنها را «تروريست» توصيف میکنند، صورت گرفته است.