دوشنبه، مهر ۲۹، ۱۳۹۲

لطفا به ایران بازگردید تا دستگیر شوید


یک بام و دو هوای دعوت وزارت اطلاعات و خط و نشان کشیدن قوه قضائیه

«برخورد قاطع با فتنه گران فراری به محض ورود به کشور»
 ۵ سال پس از بازداشت حسین درخشان، گروهی از فعالان سیاسی و رسانه‌ای امیدوارند با تغییر دولت، به کشورشان بازگردند. وزارت اطلاعات راضی است، اما دستگاه قضایی قول دستگیری داده است.
چندی پیش، وزیر اطلاعات گفت: «ترس بی‌مورد کسانی که در حوادث ۸۸خلافی مرتکب نشدند را حل می‌کنیم.»
این مساله با استقبال بسیاری از جمله کسانی روبرو شد که تعلق خاطری به دولت روحانی داشتند و از خارج از کشور، برای رای آوردن حسن روحانی تلاش کرده بودند. ابراهیم نبوی، یکی از شاخص‌ترین چهره‌های رسانه‌ای پس از ۱۳۷۶ که در سال ۱۳۸۲ مجبور به خروج از کشور شده بود، در بی‌بی‌سی فارسی ظاهر شد و گفت که پس از سفرش به استرالیا به ایران بازخواهد گشت، حتی اگر مدتی هم به زندان برود.
اما هماهنگی با گفته‌های مقام‌های اطلاعاتی و امنیتی همیشه ختم به‌خیر نشده است.
۵ سال پیش در چنین روزهایی، حسین درخشان که با رد اتهام جاسوسی‌اش از سوی وزارت اطلاعات به ایران بازگشته بود، و امیدوار بود کار خود را به عنوان تحلیل‌گر با شبکه تلویزیونی «پرس تی‌وی» دنبال کند، از سوی نیروهای امنیتی وابسته به سپاه پاسداران بازداشت شد.
حسین درخشان با وجود تلاش برای نمایش تعلق خاطر به جمهوری اسلامی، رئیس جمهوری و رهبری، به خاطر مطالبی که پیش از ۲۰۰۶ در وبلاگ «سردبیر: خودم» نوشته بود، و همچنین سفرهای متعدد و دریافت کمک‌های مالی از نهادهای مختلف، و همچنین اهانت به دختر پیامبر اسلام شد.
مازیار بهاری، روزنامه‌نگار ایرانی کانادایی و خبرنگار سابق مجله نیوزویک، پس از برگزاری نخستین جلسه دادگاه فعالان سیاسی پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، متوجه شده بود که متن کیفرخواست دادگاه، شباهت زیادی به نوشته‌های وبلاگی حسین درخشان داشته است. برخی معتقدند که درخشان در زندان مجبور به همکاری در نوشتن این متن شده بود.
دادستان برای حسین درخشان، خواستار اشد مجازات شد که با فشارها و تهدیدهای مقام‌های کانادایی، حکم دادگاه به سمت اعدام نرفت، اما این وبلا‌گ‌نویس ایرانی-کانادایی محکوم به تحمل ۱۹ سال زندان شد.
با این حال، حسین درخشان امیدوار به گرفتن عفو رهبری، هر از گاهی از درون زندان و یا از دوره مرخصی، متنی علیه منتقدان نظام و یا همکاران رسانه‌های خارج از کشور نوشته است. شاید رساندن حکم زندان او به ۱۷ سال تنها نتیجه چنین نوشته‌هایی بوده باشد.
پس از سفر اخیر حسن روحانی و جواد ظریف به نیویورک و دیدار با ایرانیان خارج از کشور، امید بسیاری از فعالان به بازگشت بدون تک‌نویسی،  و فارغ از اعتراف به کارهای کرده و ناکرده بیشتر شده باشد، اما کسانی در سپاه پاسداران و قوه قضاییه ظاهرا با دولت روحانی و وزیر اطلاعاتش هم‌نوا نیستند. امروز، خبرگزاری فارس در گزارشی، از «برخورد قاطع با فتنه گران فراری به محض ورود به کشور» خبر داد.
رئیس قوه قضاییه نیز در همین رابطه گفت: «برخوردهای قضایی قاطع با متخلفان و مجرمانی که قصد فتنه انگیزی در جامعه را دارند، از وظایف ذاتی دستگاه قضایی است و تفاوتی هم در برخوردها وجود نخواهد داشت و ملاک اجرای قانون است.»
محسنی‌ اژه‌ای، وزیر اسبق اطلاعات و دادستان کل کشور نیز گفته است که «هیچ ایرانی که مرتکب جرم شده و از کشور خارج شده ممنوع الورود به کشور نیست، ممکن است فردی به خاطر جرایم ارتکابی ممنوع الخروج شود اما اگر بعد از ارتکاب جرم به خارج از کشور رفته باشد ممنوعیتی برای ورود ندارد اما به محض ورود به کشور قطعا به اتهام آنها رسیدگی می شود.» خبرگزاری فارس، بازداشت موقت مهدی هاشمی و رسیدگی به پرونده او را شاهدی بر گفته محسنی‌ اژه‌ای می‌گیرد.
حال باید دید آیا با بازگشت احتمالی نبوی و دیگران به کشور، همان روند گذشته طی خواهد شد یا قوه قضاییه مسیری متفاوت را پی خواهد گرفت؟