سه‌شنبه، آذر ۱۹، ۱۳۹۲

بودجه دولت روحانی برای سال ۹۳: افزایش چشمگیر سهم نهادهای نظامی‌و امنیتی و وزارت خارجه و شورای نگهبان

در بودجه سال ۹۳ که توسط حسن روحانی به مجلس شورای اسلامی‌ارائه شد، سهم سپاه و  ارتش ۵۰ درصد و سهم وزارت خارجه ۶۰ درصد، شورای نگهبان ۴۵ درصد به نسبت سال پیش افزایش یافته و از بودجه بسیج کاسته شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی بودجه پیشنهاد شده برای نهادهایی نظیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، مرکز تحقیقات استراتژیک استراتژیک این مجمع ، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، سازمان بسیج مستضعفان، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، وزارت امور خارجه و ارتش جمهوری اسلامی‌ایران نشان می‌دهد که دولت تدبیر و امید رقمی‌معادل ۱۸۳ هزار و ۷۹۸ میلیارد و ۸۱۴ میلیون ریال را برای این نهاد‌ها و دستگاه‌های دولتی در بودجه سال آینده پیش بینی کرده است.

البته رقم بودجه نهادهای یاد شده در قانون بودجه سال ۹۲ معادل ۱۳۷ هزار و ۱۶۳ میلیارد و ۳۰۱ میلیون ریال بوده است که مقایسه بودجه پیشنهادی دولت در سال ۱۳۹۳ با بودجه قانونی دستگاه‌ها و نهادهایی که نام آن‌ها مورد اشاره قرار گرفته است، نشان می‌دهد رقمی‌معادل ۴۶ هزار و ۶۳۵ میلیارد و ۵۱۳ میلیون ریال به بودجه آن‌ها اضافه شده است. درحقیقت بودجه ۱۳ دستگاهی که نام آن‌ها پیشتر مورد اشاره قرار گرفت به طور میانگین رشدی ۳۰ درصدی را نشان می‌دهد.
در این بین بیشترین افزایش مربوط به بودجه ارتش جمهوری اسلامی‌بوده است چرا که پیشنهاد دولت برای بودجه این نهاد در سال ۱۳۹۳ رقمی‌معادل ۵۱ هزار و ۸۵ میلیارد و ۵۸۴ میلیون ریال است در حالی  که میزان بودجه ارتش در قانون بودجه سال جاری، ۳۴ هزار و ۴۴۶ میلیارد و ۱۶۴ میلیون ریال پیش بینی شده است، بررسی این موضوع نشان می‌دهد دولت تدبیر و امید بودجه ارتش را حدود ۵۰ درصد نسبت به رقم پیشنهادی دولت در سال گذشته افزایش داده است.
دولت همچنین بودجه ۳۶ هزار و ۸۹۶ میلیارد و ۵۲۳ میلیون ریالی سپاه در قانون بودجه سال ۱۳۹۲ را حدود ۳۰ درصد افزایش داده و آن را به میزان ۴۴ هزار و ۵۶۶ میلیارد و ۶۸۶ میلیون ریال به مجلس پیشنهاد کرده است. از سویی بودجه نیروی انتظامی‌در لایحه بودجه ۹۳ حدود ۹ هزار میلیارد تومان افزایش داشته است و به طور کلی این سه نهاد نظامی‌یعنی ارتش، سپاه و نیروی انتظامی‌بیشترین افزایش میزان بودجه را در بین نهادهای ذکر شده به خود اختصاص داده اند.
نکته حایز اهمیت این است که اگرچه دولت تدبیر و امید، بودجه سازمان بسیج مستضعفین را نسبت به بودجه پیشنهادی دولت دهم ۱۲۹ میلیارد و ۷۴۲ میلیون ریال افزایش داده است، اما رقم پیشنهادی برای بودجه این نهاد در مقایسه با میزان بودجه بسیج در قانون بودجه ۱۳۹۲ بیش از ۲ هزار میلیارد ریال کاهش داشته است و بر خلاف سه نهاد نظامی‌نظیر ارتش، سپاه و نیروی انتظامی‌بودجه بسیج افزایشی در لایحه پیشنهادی دولت برای سال ۹۳ نداشته است.
دولت همچنین در لایحه پیشنهادی اش برای بودجه سال ۹۳ بودجه مجلس شورای اسلامی‌را نسبت به قانون بودجه سال ۹۲ بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال افزایش داده و از سویی نسبت به لایحه پیشنهادی دولت دهم برای سال ۹۲، بودجه مجلس را بیش از هزار و ۸۰۰ افزایش داده است. که این موضوع رشدی ۱٫۵ برابری را برای بودجه مورد نظر دولت برای مجلس نشان می‌دهد.
بودجه شورای نگهبان نیز در لایحه بودجه دولت ۴۵ درصد افزایش یافته است، این در حالی است که در سال آینده انتخاباتی در پیش نداریم. 
در لایحه پیشنهادی دولت تدبیر و امید برای بودجه سال ۱۳۹۳، میزان بودجه دستگاه‌هایی نظیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهوری، وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه نیز شاهد افزایش بوده است.
به گزارش مهر، در جدول زیر پیش بینی بودجه در لایحه سال ۱۳۹۳، میزان بودجه در قانون سال ۹۲ و پیش بینی بودجه در لایحه سال ۹۲ برای نهادهایی نظیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، مرکز تحقیقات استراتژیک استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور، سازمان بسیج مستضعفان، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، وزارت امور خارجه و ارتش جمهوری اسلامی‌ایران مورد اشاره و مقایسه قرار گرفته است.