مدیرکل توتال: روحانی گفت نفت بسیار داریم، با پیشنهادهای جدید آمدهایم
مدیرکل غول نفتی توتال پیشنهادهای نفتی روحانی را «بیش از گذشته سکسی» خواند. توتال سابقه پرداخت رشوه به مقامهای ایرانی برای بستن قرارداد را در کارنامه دارد.
کریستوفر دو مارگری مدیرکل شرکت نفتی توتال با اشاره به حضورحسن روحانی در اجلاس داووس و تلاش وی برای جلب نظر شرکتهای بزرگ نفتی، پیشنهادهای ایران را برای بستن قرارداد با شرکتهای بزرگ خارجی، «بیش از گذشته سکسی» خواند و گفت: «آنها قطعاً امیدوارند که تحریمها رفع شوند».
دو مارگری که در مصاحبهای با تلویزیون بلومبرگ سخن میگفت، درباره سخنان روحانی در اجلاس داووس گفت: «پیام مانند همیشه بود: "ما نفت و گاز بسیار داریم، هنر مدیریتی و تکنولوژی شما را میخواهیم. ما نیازی به پول شما نداریم".» مدیرکل غول نفتی توتال در نقل پیام روحانی ادامه داد: «او گفت ما میخواهیم شما به کشورمان بازگردید. آمادهایم که به شما شرایط جدید و قراردادهای جدیدی پیشنهاد کنیم».
مدیرکل سوپرمیجر توتال افزود: «در حقیقت این که آنها به ما میگویند آماده اقدام و حرکت باشید، باید معنایش این باشد که آمادهاند تا در مذاکرات سیاسی حرکتهای مثبتی کنند. در غیر این صورت دلیلی ندارد که بیایند جلو و به ما بگویند آماده باشید».
آنسویتر علی سعیدی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز یکشنبه ششم بهمن در یک نشست خبری با اشاره به ورود سپاه به عرصه صنعت نفت و گاز ایران گفت: «وقتی دو شرکت توتال و شل از پروژههای اصلی و ملی دست میکشند، اینجا باید موسسه و نهادی شانهاش را زیر بار قرار دهد تا ذرهای به حرکت انقلاب لطمه وارد نشود و این حرکت، حرکت استراتژیک و راهبردی سپاه است، نه درآمدزایی».
یک روز پیشتر علی لاریجانی از وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی خواسته بود تا فعالانه وارد کارهای اقتصادی شود. وی با اشاره به تاکید رهبر جمهوری اسلامی در راه افتادن چرخ تولید، گفت: «وزارت اطلاعات در این زمینه نیز میتواند کمکهای قابل توجهی انجام دهد؛ سرمایههای زیادی در کشور داریم که فعالیت نیافتهاند یا به اندازه ظرفیت کامل کار نمیشود که باید کمک کنیم تولید در داخل کشور جدیتر گرفته شود».
این در حالی است که ورود نیروهای امنیتی، اطلاعاتی و نظامی به چرخه اقتصادی جمهوری اسلامی تاکنون باعث فساد گسترده در نظام مالی جمهوری اسلامی و ایجاد رانتها و شبکههای خاص فساد مالی شده است.
گفتنی است که شرکت نفتی توتال ماه مه سال ۲۰۱۳ به دلیل پرداخت رشوه برای عقد قراردادهای نفتی با ایران، مجبور به پرداخت جریمه سنگینی به دولت ایالات متحده شد و کریستوفر دو مارگری به همراه دو شهروند ایرانی در معرض پیگرد قانونی در دادگاه جنایی مربوط به شکستن قانون فرانسه و پرداخت رشوه در معاملات خارجی قرار گرفتند.
در این زمینه، نام دو شهروند ایرانی متهم، عباس یزدانپناه (یزدی) و بیژن دادفر اعلام شد. عباس یزدانپناه دوست نزدیک و شریک و مباشر مهدی هاشمی بود که در سال ۱۹۹۸ تابعیت بریتانیا را کسب کرده و در سالهای اخیر در دوبی اقامت داشت.
عباس یزدانپناه متهم به انتقال دهها میلیون دلار «رشوه» شرکت توتال به مهدی هاشمی بوده است. مشابه همین مساله در مورد پرونده شرکت استات اویل نروژ نیز رخ داد که فشارهای قضایی موجب مهاجرت یزدانپناه یزدی از انگلستان به دوبی شد.
عباس یزدانپناه یزدی در ژوئن سال ۲۰۱۳ (تیرماه سال ۱۳۹۲)، چند ساعت پس از آنکه از طریق ارتباط ویدیویی در جلسه دیوان داوری رسیدگی کننده به پرونده گازی کرسنت در لاهه شهادت داد، ناپدید شد و گفته میشود که پس از ربوده شدن، کشته شده، اما هنوز اثری از جنازه شریک و دوست قدیمی مهدی هاشمی یافت نشده است.