رئیس بعدی مجلس خبرگان کیست؟ هاشمی شاهرودی یا محمد یزدی؟
وخامت حال مهدوی کنی نمیتواند خبر خوبی برای بسیاری از اصولگرایان باشد. در صورت فوت رئیس مجلس خبرگان، صندلی ریاست با توجه به بحث اخیر جانشینی آیتالله خامنهای، اهمیتی دوچندان خواهد داشت.
درست پس از ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ بود که اعضای هیات رئیسه مجلس خبرگان در دفتر رئیس وقت، یعنی هاشمی رفسنجانی جمع شدند و اطلاعیهای علیه اعتراضات مردمی تنظیم و منتشر کردند. چندی بعد، اکبر هاشمی رفسنجانی که میدانست بخت مجددی برای ریاست ندارد، نامزد مجدد عضویت در هیات رئیسه نشد و نهایتا آیت الله مهدوی کنی به ریاست مجلس خبرگان رهبری رسید. اینک اما، مهمترین شخصیت جامعه روحانیت مبارز و صدرنشین مجلس خبرگان، بعد از پایان گرفتن مراسم سالگرد درگذشت آیتالله خمینی، در اغما است.
در همان انتخاب مجدد هیات رئیسه بود که محمود هاشمی شاهرودی و محمد یزدی که هر کدام به مدت ده سال ریاست قوه قضائیه را بر عهده داشتند، نائب رئیسان مهدوی کنی شدند. هاشمی شاهرودی اما، نایب اول است و محمد یزدی، نایب دوم.
هاشمی شاهرودی رابطه نزدیکتری با خامنهای برقرار کرده و استاد او محسوب میشود. بعد از کنار رفتن از ریاست قوه قضائیه، هاشمی شاهرودی از سوی رهبری، به ریاست هیات عالی حل اختلاف میان روسای قوای سهگانه منصوب شد. آیتالله یزدی، مانند هاشمی شاهرودی، از فقهای عضو شورای نگهبان نیز هست، و از موانع تایید هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته به حساب میآید. هاشمی شاهرودی اما از یزدی، ۱۷ سال جوانتر است.
چند روز پیش بود که دری نجفآبادی، یکی از اعضای هیات رئیس مجلس خبرگان، بحث جانشینی آیتالله خامنهای را مطرح کرد و گمانهزنیها در باره اتفاقات و احتمالات بعد از مرگ خامنهای مبحث آغاز شد. بحث جانشینی آیتالله خامنهای در سال ۱۳۸۸ با انتشار دخالتهای فرزندش مجتبی در مسائل سیاسی، داغتر شد و نزدیکان هاشمی رفسنجانی برای انتشار خبرهایی در باره علاقه رهبری به جانشینی «آقا مجتبی»، تلاش گستردهای کردند.
هاشمی رفسنجانی این روزها در هیات رئیسه نیست و نمیتواند نقش پیشین خود را بازی کند. او از اعضای هیات رئیسه نیز عملا دور شده و کسانی چون احمد خاتمی و محمد یزدی بارها اختلاف نظر خود را با رئیس پیشین مجلس خبرگان رهبری بیان کردهاند. رفسنجانی در میان نمایندگان نیز نمیتواند ائتلاف قدرتمندی تشکیل دهد. قاعدتا مهدوی کنی حتی اگر سلامتی خود را بازیابد، به خاطر سابقه بیماری و کهولت، فعالیتش به حداقل خواهد رسید.
فعالیتهای حامیان مصباح یزدی را نیز باید زیر نظر گرفت. آیتالله مصباح یزدی موئتلفینی در مجلس خبرگان دارد، اما هنوز نتوانسته اکثریت را ازآن خود کند.
باید دید رهبر جمهوری اسلامی نظرش روی چه کسی برای جانشینی مهدوی کنی است؟