سه‌شنبه، تیر ۲۴، ۱۳۹۳

۵ روز به پایان ضرب‌الاجل؛ خبری از توافق نیست

در حالی که پنج روز دیگر مهلت توافق ژنو به پایان می‌رسد مذاکرات «وین ۶» همچنان ادامه دارد. این در حالی است که هنوز خبری از توافق نیست.

به گزارش «ایرنا» (+،+،+،+) پس از چند دور مذاکره دوجانبه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با جان کری، همتای آمریکایی‌اش، و همچنین دیدارهای سه جانبه با حضور کارین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و چندجانبه هنوز خبری از توافق نیست.
این در حالی است که پنج روز دیگر (روز ۲۹ تیر ماه) فرصت شش ماهه توافق ژنو به پایان می‌رسد و دیپلمات‌ها احتمال تمدید مذاکرات را هم بعید دانسته‌اند.
کری: هنوز اختلافات زیادی باقی است
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا پس از دیدار با ظریف اگرچه گفت «گفتگوهای خوبی داشتیم» اما هنوز از نتایج قابل‌توجه خبری نیست.
ظریف و کری از روز یکشنبه تاکنون بیش از چهار ساعت به همراه معاونان خود بصورت دو جانبه با یکدیگر مذاکره کرده‌اند.
جان کری پس از پایان این دیدار امروز در یک نشست خبری گفت: «پیشرفت‌هایی داشتیم اما هنوز اختلافات باقی است، علی‌رغم مشکلات، ما متعهدیم که یک راه‌حل مناسب برای این این مساله پیدا کنیم.»
وی افزود: «هنوز شکاف‌های زیادی وجود دارد. تیم ما به گفتگوها با جدیت ادامه می‌دهد.»
آقای کری در ادامه هم گفت: «امروز به واشگتن می‌روم و با باراک اوباما گفتگو خواهم کرد. ما حق برنامه هسته‌ای در قالب «ان‌پی‌تی را برا ی ایران به رسمیت می‌شناسیم و فتوای آیت‌الله خامنه‌ای در مورد برنامه هسته‌ای را جدی هم گرفتیم.»
وی در پایان هم گفت: «آماده‌ام که مجددا به وین و به مذاکرات برگردم اما هنوز طرح مشخصی وجود ندارد.»
ظریف: واشنگتن باید تصمیم سیاسی بگیرد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز پس از سه دور مذاکره با همتای آمریکایی خود گفت: تبادل نظرهای خوبی داشتیم و نیازمند مباحث جدی در سطح مدیران سیاسی هستیم.
وزیر امور خارجه گفت: «تلاش ما پایان دادن به بن‌بستی است که بر پایه چارچوب غیرمنطقی بنا شده است و تلاش می‌کنیم به آنچه که در توافق ژنو مورد موافقت قرار گرفته برسیم.
وی افزود: «در واشنگتن آنها نیازمند هستند تصمیمی سیاسی بگیرند درباره این‌که چه راه‌حلی وجود دارد و کدام راه‌حل زمینه را برای توافق هموار می‌کند. درصورت اتخاذ کدام راه‌حل، بن بست موجود پایان خواهد یافت.»
سخن‌گوی کاخ سفید: ایران باید تصمیمات لازم را اتخاذ کند
در همین حال سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که ایران باید تصمیمات لازم را برای نشان دادن اینکه برنامه هسته‌ایش صلح آمیز است اتخاذ کند.
جاش ارنست در پاسخ به این پرسش که آیا وزیر امور خارجه آمریکا این اختیار را دارد که ضرب الاجل بیستم ژوئیه (۲۹ تیر) در مذاکرات مربوط به ایران را تمدید کند، گفت: «جان کری در جریان گفتگوهای وین به ارزیابی میزان جدیت ایران پرداخت.»
وی افزود که آقای کری قصد دارد تا به واشینگتن بازگشته و پیشنهادهایی را به باراک اوباما برای ادامه مسیر ارائه کند.
خامنه‌ای دست مذاکره‌کنندگان را بسته است
در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های غربی نزدیک به مذاکرات وین خبر داده است که یک سخنرانی علی خامنه‌ای، دست هیات ایرانی را بسته است و این می‌تواند شانس تهران برای توافق با شش قدرت جهانی و پایان تحریم‌ها را کاهش دهد.
رهبر جمهوری اسلامی ایران روز ۱۶ تیر در یک سخنرانی با بیان جزئیات اختلاف میان ایران و گروه ۱+۵، «ظرفیت غنی‌سازی»، «تحقیق و توسعه» و «تاسیسات فردو» را سه مساله مهم در چانه‌زنی هسته‌ای ایران با این گروه عنوان کرد.
وی اظهار داشت: هدف آن‌ها این است که در موضوع ظرفیت غنی‌سازی، جمهوری اسلامی ایران را به ۱۰ هزار سو راضی کنند، البته ابتدا از ۵۰۰ سو و ۱۰۰۰ سو شروع کردند، که «۱۰ هزار سو محصول حدود ۱۰ هزار سانتریفوژ از نوع قدیمی است که داشتیم و داریم»، در حالی‌که به گفته مسوولان مربوطه، نیاز قطعی کشور، ۱۹۰ هزار سو است.
خبرگزاری رویترز از قول چندین دیپلمات غربی نوشته است: این سخنرانی که حاوی جزئیات بسیاری درباره برنامه هسته‌ای ایران و تقاضاهای تهران بود، موجب شگفتی هیات ایرانی حاضر در مذاکرات وین شد.
یکی از این دیپلمات‌های غربی تصریح کرده است که هیات ایرانی با اظهارات خامنه‌ای آن هم در حساس‌ترین زمان مذاکرات هسته‌ای «غافلگیر» شد.
یک دیپلمات ایرانی: نمی‌توان به توافق مطمئن بود
و در خبری دیگر هم خبرگزاری «ایرنا» به نقل از یک دیپلمات ایرانی نوشت که هنوز زود است بتوان قضاوت کرد که تا ۲۰جولای (۲۹ تیرماه) به توافق می رسیم.
این دیپلمات ایرانی که خواست نامش فاش نشود، در گفتگوی اختصاصی با «ایرنا» افزود: مذاکرات فشرده ادامه دارد و بحث‌های مفصل و محتوایی در حال انجام است.
علت حضور برادر حسن روحانی درخواست ظریف بوده است
در همین حال با اعلام سفر حسین فریدون، برادر و دستیار ویژه رییس‌جمهور ایران، به وین برای حضور در مذاکرات با گروه ۱+۵، برخی رسانه‌ها در ایران، ازجمله روزنامه جمهوری اسلامی، در این خصوص گمانه‌زنی‌هایی کرده و این سفر را «نشان‌دهنده پیدایش پیچیدگی در این مذاکرات» دانستند.
صفحه توئیتر حسن روحانی رییس جمهوری درباره حضور «حسین فریدون» دستیار ویژه رییس جمهوری نوشت: «برادر روحانی به وین سفر کرد تا گزارش مبسوطی درباره مذاکرات ایران در وین به رییس جمهوری ارائه دهد.»
برخی رسانه‌های دیگر همچون «ایسنا» هم نوشته‌‌اند که حضور برادر حسن روحانی به درخواست جواد ظریف بوده است.
گفتنی است ایران و گروه پنج به علاوه یک در آذر پارسال به توافقی موقت در ژنو دست یافتند که بر اساس آن ایران بخشی از فعالیت‌های مربوط به غنی سازی اورانیوم را به حال تعلیق در آورد و در مقابل، تحریم‌ها بر ضد تهران اندکی کاهش یافت.
مذاکره کنندگان در وین باید تا روز بیستم ژوئیه (۲۹) این توافق را به قراردادی دائم تبدیل کنند.
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرات هسته‌ای ایران دو روز پیش صراحتا گفت: «ما در مسایل اصلی محتوایی هنوز به توافق کامل نرسیده‌ایم. بحث‌هایی درباره راه حل‌ها و گزینه‌های مختلف صورت گرفته است، اما هنوز نتوانسته‌ایم به برداشت و نظر واحد برسیم.»