چهارشنبه، دی ۰۴، ۱۳۹۲

جهان در ۲۰۱۳

بخش نخست

در تقویم باستانی مایاها سال ۲۰۱۳ جایی نداشت و بر همین اساس گمان بر این بود که در این سال جهانی دیگر وجود ندارد، با این وجود این سال سالی پر از فراز و نشیب برای ساکنان کره خاکی بود.
سال دوهزار و سیزده سالی پر فراز و نشیب برای جهانیان بود، سالی که در تقویم مایاها جایی نداشت و برا اساس آن قرار نبود که حیات در کره زمین ادامه داشته باشد. با این حال زندگی هم‌چنان ادامه دارد، علی‌رغم آنکه جنگ در سوریه همچنان بی‌فرجام قربانی می‌گیرد، اعتراض‌ها و آشوب‌ها در ترکیه، اوکراین، یونان و بلغارستان ادمه دارد و با روی کار آمدن رییس جمهوری میانه رویی در ایران، مذاکرات هسته ای وارد فاز تازه‌ای شده است. سالی مملو از رخدادهای سیاسی تلخ و شیرین برای مردم دنیا و ایران.
جهان در سه ماهه نخست:
آغاز ریاست دوره‌ای ایرلند براتحادیه اروپا. ریاست دوره‌ای براتحادیه اروپا در ترم‌های شش ماهه تعریف شده است، پیش ازایرلند لهستان ریاست آن را برعهده داشت و بعد از ایرلند نیز کرسی ریاست به نماینده لیتوانی رسید.
در گوشه‌ی دیگر دنیا یعنی ونزوئلا، هوگو چاوز در هشتمین روز از ماه نخست سال مراسم تحلیف چهارمین دوره متوالی ریاست جمهوری برگزار کرد، مراسمی که پیش از آن به خاطر بیماری چاوز قرار بود برگزار نشود و دادگاه قانون اساسی ونزوئلا اعلام کرده بود در صورت غیبت رییس‌ جمهوری، می‌توان این مراسم را بعدا برگزار کرد.
در آمریکا چند روز بعد از هوگو چاوز، نوبت باراک اوباما بود تا مراسم تحلیف دور دوم ریاست جمهوری خود را برگزار کند. اوباما در یک رقابت فشرده، موفق شده بود با وعده بیمه‌ی همگانی برای همه شهروندان آمریکایی و همین‌طور انجام اصلاحات گسترده اقتصادی در انتخابات پیروز شود.
در امن‌ترین و همین‌طور بی‌طرف‌ترین کشور دنیا یعنی سوییس چهل و سومین دوره  مجمع جهانی اقتصاد برگزار شد. در آن  اجلاس حدود پنجاه رییس جمهوری و رییس دولت برای بحث و تبادل نظر درباره مسایل سیاسی و اقتصادی مهم جهان در روستای داووس گرد هم آمدند.
درقاره آمریکای جنوبی هم سران کشورهای آمریکای لاتین نشستی دوره‌ای را برگزار کردند که در آن سران اتحادیه اروپا نیز حضور داشتند. نشست مذکور به منظورافزایش همکاری‌های تجاری در سانتیاگو پایتخت شیلی برگزار شد.
قاره آفریقا نیز در آخرین روزها ماه ژانویه سال ۲۰۱۳ شاهد برگزاری بیستمین دوره نشست سران کشورهای آفریقایی در قالب اتحادیه آفریقا بود. سی و هفت تن از روسای کشورهای آفریقایی در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی گرد هم آمدند. شعار بیستمین دوره اجلاس اتحادیه آفریقا رنسانس آفریقایی و آفریقا گرایی بود.
جدا از دنیای سیاست، روز چهارم فوریه روز جهانی مبارزه با سرطان بود. در این روز که با عنوان مبارزه جهانی با سرطان و با شعار «سرطان، آیا می دانید؟» نام‌گذاری شده تلاش می‌شود تا با افزایش سطح آگاهی‌های عمومی در خصوص این بیماری، راه‌های پیش‌گیری از آن به عموم مردم دنیا ارایه شود. جمعیت ملی مبارزه با سرطان در ایران نیز در این زمینه فعالیت دارد.
برگزاری هشتاد و پنجمین دوره اهدای جوایز اسکار در هالیوود نیز یکی از رخدادهای مهم در روز ۲۴ فوریه بود. در این مراسم جایزه بهترین فیلم به فیلم سینمایی آرگو داده شد. آرگو روایتی بود از فرار چند تن از کارکنان سفارت آمریکا در زمان اشغال سفارت آمریکا در تهران. داستان کمک سفیر وقت کانادا در تهران برای فراری دادن گروهی از دیپلمات‌ها و با همکاری یک مامور سازمان سیا.
مرگ هوگو چاوز در سن ۵۸ سالگی در اثر ابتلا به بیماری سرطان یکی دیگر از رخدادهای سیاسی بود. این واقعه در روز پنجم مارس اتفاق افتاد و در مراسم بزرگداشت چاوز محمود احمدی‌نژاد شرکت کرد و با بغل کردن مادر رییس جمهوری فقید باعث بروز بحث‌های فراوانی شد.