دوشنبه، اردیبهشت ۲۲، ۱۳۹۳

تداوم فریب‌کارانه دور زدن تحریم‌ها

سیاست دور زدن تحریم‌ها در دولت روحانی نیز کماکان به قوت خود باقی‌ست

هیات کارشناسان ناظر بر تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران، می‌گوید که حکومت این کشور کماکان در حال اجرای روش‌های فریب‌کارانه‌ی خود برای دور زدن تحریم‌هاست.
هیاتی از کارشناسان سازمان ملل متحد که مامور بررسی چند و چون تبعیت ایران از تحریم‌های این نهاد بین‌المللی هستند، در جدیدترین گزارش خود ترفند‌های ویژه حکومت ایران برای دور زدن تحریم‌ها را شرح داده‌اند.
بر طبق گزارش محرمانه این هیات ناظر که بخشی از آن توسط خبرگزاری رویترز فاش شده است، حکومت ایران با روش‌هایی مانند جاسازی ماهرانه تیوب‌های تیتانیوم داخل محموله‌ لوله‌های استیل تولید چین، استفاده از شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی برای واردکردن قطعات ممنوعه با اسم این شرکت‌ها و همچنین خرید ملزومات مورد نیاز برای رآکتور اراک در پوشش نیازهای صنعت پتروشیمی، تحریم‌ها را دور می‌زند.
رویترز می‌گوید که ۱۰ عکس مربوط به پنهان‌کردن تیوب‌های تیتانیوم داخل لوله‌های استیل را که ضمیمه گزارش مذکور است، رویت کرده و می‌افزاید که این محموله توسط «شرکت بین‌المللی حمل‌ونقل لتکا اقیانوس» که دفتر مرکزی‌اش در خیابان ولی‌عصر تهران قرار دارد، سفارش داده شده بود.
هیات کارشناسان سازمان ملل به دولت‌ها توصیه کرده‌ است تا نظارت بیشتری بر مجموعه‌هایی که تحت عنوان شرکت‌های عادی حمل‌ونقل و ترخیص گمرکی فعالیت می‌کنند، اعمال کنند. این هیات می‌افزاید که انجمن بین‌المللی شرکت‌های حمل‌ونقل (فیاتا) نیز از اعضایش خواسته تا نسبت به روند رو به رشد صورتحساب‌ها و بارنامه‌های جعلی برای حمل محموله‌های ایران هشیار باشند.
نمونه دیگر تلاش برای دور زدن تحریم‌ها، مربوط به خرید سوپاپ‌(دریچه پمپ)هایی است که بالقوه برای رآکتور آب‌سنگین اراک کاربرد دارند. ایران در پوشش فعالیت‌های قانونی مربوط به صنایع پتروشیمی خود، این محموله‌ها را خریداری کرده است.
شرکت MITEC که با نام‌های شرکت صنایع راهکار، تکنیک صنعت مدرن و صنایع نوین راهکار نیز شناخته می‌شود، ۱۷۶۷ سوپاپ را بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ خریداری کرده و دست‌کم ۱۱۶۳ دستگاه را تحویل گرفته است. کمپانی مذکور از سال ۲۰۱۰ در رابطه با فعالیت رآکتور اراک تحت تحریم‌های سازمان ملل متحد قرار دارد.
دادستان‌های آلمانی که اتهامات این شرکت را بررسی می‌کنند، اسناد به دست آمده از کامپیوتر یک شهروند ایرانی را که مسوول نظارت بر شبکه تهیه این کالا بوده، در اختیار کارشناسان سازمان ملل قرار داده‌اند.
از آن‌جا که چنین سوپاپ‌هایی در صنایع پتروشیمی ایران نیز استفاده می‌شوند، در بدو امر مشخص نبود که مقصد نهایی به‌کارگیری آن‌ها کجاست. اکنون گزارش هیات کارشناسان حاکی از آن است که حکومت ایران نیازهای صنایع پتروشیمی خود را پوششی برای تهیه ملزومات صنایع هسته‌ای خود قرار داده است.
اگر رآکتور آب‌سنگین اراک که یکی از موارد گفت‌وگوهای جاری در مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ است در فرم فعلی خود راه‌اندازی شود، قابلیت تولید پلوتونیوم قابل استفاده در سلاح‌های هسته‌ای را خواهد داشت.
گزارش هیات کارشناسی سازمان ملل با اشاره به نقش قرارداد سازندگی خاتم‌الانبیای سپاه پاسداران که در لیست سیاه سازمان ملل قرار دارد، می‌گوید که نهادهای دولتی ملزم شده‌اند تا از این قرارگاه حمایت کنند.
این گزارش که به گفته بسیاری از دیپلمات‌های غربی اطلاعات محرمانه‌ای در متن خود دارد، می‌گوید که شاخه ویژه اقتصادی شورای عالی امنیت ملی ایران با صدور فرمانی در سال ۲۰۱۳، بانک‌ها و مجموعه‌های دولتی را ملزم کرده تا شرکت‌های جدیدی با هدف کمک به سپاه برای دور زدن تحریم‌ها تاسیس کنند.
یکی از دیپلمات‌ها به رویترز گفته است که با وجود روی کار آمدن حسن روحانی، این فرمان و تلاش برای دور زدن تحریم‌ها، کماکان به جای خود باقی‌اند.